Magnesiumin puutos diagnosoidaan usein väärin, koska se ei näy verikokeissa - vain 1 % kehon magnesiumista on varastoituneena veressä.

Useimmat lääkärit ja laboratoriot eivät sisällytä magnesiumia normaaleihin verikokeisiin. Näin ollen useimmat lääkärit eivät tiedä, milloin heidän potilaillaan on magnesiumin puutos, vaikka tutkimusten mukaan valtaosa ihmisistä kärsii siitä. Miettikää tohtori Norman Shealin lausuntoja, “Kaikkiin tunnettuihin sairauksiin liittyy magnesiumin puutos” ja että “magnesium on tärkein kivennäinen, jota tarvitaan jokaisen solun sähkötasapainon ylläpitämiseen kehossa. Magnesiumin puutos saattaa olla syynä useimmissa sairauksissa useammin kuin minkään muun ravinteen puutos.” Hänen lausumansa totuus osoittaa ammottavan aukon nykyaikaisessa lääketieteessä, mikä selittää melkoisen osan iatrogeenisista (lääketieteellisten toimenpiteiden aiheuttamista) kuolemista ja sairauksista. Koska magnesiumin puutos jää paljolti vaille huomiota, miljoonat ihmiset kärsivät turhaan tai heidän oireitaan hoidetaan kalliilla lääkkeillä, kun ne voitaisiin hoitaa magnesiumravintolisällä.
Magnesiumin jano tai nälkä on tunnistettava sinänsä, koska allopaattinen lääketiede (koululääketiede) on hukassa tässä suhteessa. Todellisuudessa kyseessä on paljon hienovaraisempi asia kuin nälkä tai jano, mutta sitä voidaan verrata näihin. Mutta maailmassa, missä sekä lääkärit että potilaat eivät kiinnitä huomiota edes janoon ja nesteytyksen merkitykseen, voimme tuskin toivoa, että magnesiumiin alettaisiin kiinnittää huomiota.

Harvat ihmiset ovat tietoisia magnesiumin merkityksestä kehossamme. Magnesium on kaikista tärkein kivennäinen kehossamme. Hapen, veden ja perusruoan jälkeen magnesium saattaa olla tärkein kehomme tarvitsema alkuaine, mutta jota tuskin tunnetaan. Se on tärkeämpi kuin kalsium, kalium tai natrium ja säätelee kaikkia näitä kolmea. Miljoonat kärsivät päivittäin magnesiumin puutteesta tietämättään.

Itse asiassa janon tunteen ja elektrolyyttien puutteen välillä näyttää olevan yhteys. Muistan erään henkilön kysyneen, “Miksi minulla on nestevajaus ja jano, kun juon niin paljon vettä?” Jano voi tarkoittaa ei ainoastaan veden puutetta vaan myös sitä, että ravinteiden ja elektrolyyttien saanti on riittämätöntä. Magnesium, kalium, bikarbonaatti, kloridi ja natrium ovat pääesimerkkejä ja tästä syystä esimerkiksi magnesiumkloridi on niin hyödyllinen.

Magnesiumin puutos
Muistatte ajan, jolloin lääkäreillä oli tapana sanoa potilailleen ongelman johtuvan korvien välistä. Se oli aika, jolloin lääkärien ammattikunta osoitti tietämättömyytensä. Magnesiumin puute tasolla tai toisella on piina. Oli sitten kyse innokkaasta urheilijasta, jonka urheilusuoritus on heikentynyt tai magnesiumin puute häiritsee unta ja aiheuttaa muita ongelmia, jotka heijastuvat elämänlaatuun. Lääkärit eivät ole käyttäneet asiaankuuluvia magnesiumtestejä - seerumin verikokeet vain vääristävät heidän havaintonsa. Magnesium ei ole ollut heidän tutkakuvassaan niiden vuosikymmenien aikana, jolloin magnesiumin puutokset ovat lisääntyneet.

Magnesiumin puutoksen oireet
Ensimmäiset magnesiumin puutosoireet voivat olla hienovaraisia, koska suurin osa magnesiumista on varastoituneena kudoksiin. Jalkakrampit, jalkasärky tai lihasnykäykset voivat olla ensimmäinen merkki. Muita varhaisen puutoksen merkkejä ovat ruokahalun katoaminen, pahoinvointi, oksentelu ja heikkous. Kun magnesiumin puute pahenee, voi esiintyä tunnottomuutta, kutinaa, kohtauksia, persoonallisuusden muutoksia, epänormaalia sykettä ja sepelvaltimokramppeja.
Tohtori Sidney Baker esitti täydellisen yhteenvedon tuoreessa artikkelissaan: “Magnesiumin puute voi haitata lähes kaikkia elimiä. Luurankolihaksissa voi esiintyä nykäyksiä, kramppeja, jännitystä, arkuutta mukaan lukien selkä- ja niskakivut, jännityspäänsärky ja leukanivelen toimintahäiriö. Voi olla myös kireyttä rinnassa tai epämääräinen tunne, ettei voi vetää henkeä syvään. Joskus ihminen voi huokailla paljon.”

“Sileiden lihasten heikentyneen supistumisen oireita ovat ummetus, virtsatiekouristukset, kuukautiskrampit, nielemisvaikeus tai pala kurkussa, johon sokerin syöminen altistaa. Lisäksi on valonarkuus, erityisesti vaikeus sopeutua vastaan tulevan auton kirkkaisiin valoihin (ei silmäsairautta) ja herkkyys kovalle äänelle, joka johtuu korvan jalustinlihaksen (välikorvan sisin kuuloluu) jännityksestä.”
“Magnesiumin puutos vaikuttaa merkittävästi keskushermostoon. Oireita ovat unettomuus, ahdistuneisuus, ylivilkkaus, jatkuva levoton liikehdintä, avoimen paikan kammo ja kuukautisia edeltävä ärtyneisyys. Ääreishermoston magnesiumin puutteen oireita ovat tunnottomuus, kutina ja muut epänormaalit tuntemukset kuten suhahdukset ja värinän tuntemukset.”
“Sydänverisuoniin liittyviä oireita tai merkkejä ovat sydämen tykytykset, rytmihäiriöt ja angiina pectoris (rintakipu), joka johtuu sydänverisuonien kouristuksista, korkeasta verenpaineesta ja hiippaläpän vuodosta. On huomattavaa, että kaikkia oireita ei tarvitse esiintyä osoituksena magnesiumin puutteesta, mutta monet niistä esiintyvät yhdessä. Esimerkiksi ihmisillä, joilla on hiippaläpän vuoto, on usein sydämentykytystä, ahdistuneisuutta, paniikkihäiriöitä ja kuukautisia edeltäviä oireita. Magnesiumin puutteesta kärsivät ihmiset ovat usein kireitä. Muita yleisiä oireita ovat suolanhimo, hiilihydraattien, erityisesti suklaan intoleranssi ja rintojen arkuus.”
Kaikki kehon solut, kuten aivosolut,  tarvitsevat magnesiumia ja se kuuluu tärkeimpiin kivennäisiin ravintolisänä johtuen sen elintärkeästä tehtävästä sadoissa entsyymijärjestelmissä ja toiminnoissa, jotka liittyvät soluaineenvaihduntaan. Lisäksi se on välttämätön proteiinien tuotolle rasvojen ja hiilihydraattien hyväksikäytössä. Magnesiumia ei tarvita vain tiettyjen kehoa puhdistavien entsyymien tuotannossa vaan se on tärkeä myös solujen puhdistumiseen liittyvässä energiantuotannossa. Magnesiumin puute voi haitata lähes kaikkia elintoimintoja.

Me tarvitsemme magnesiumia joka päivä samoin kuin vettä. Niin magnesiumin kuin vedenkin tarve on ikuinen ja kun vedessä on magnesiumia, elämä ja terveys paranevat.

Yksi pääsyistä, miksi lääkärit antavat miljoonia lääkemääräyksiä joka vuosi, on paljolti riittämättömästä magnesiumköyhästä ravinnosta johtuva hermostuneisuus, ärtyisyys ja rauhattomuus. Ihmiset, joilla on vain lievä magnesiumin puute, ovat ärtyisiä, kireitä, melulle herkkiä, äkkipikaisia, pelokkaita ja riidanhaluisia. Jos puutos on vakava tai pitkäkestoinen, saattaa esiintyä nykimistä, vapinoita, epäsäännöllistä pulssia, unettomuutta, lihasheikkoutta, sääri- ja jalkakramppeja.
Jos magnesiumin puute on vakava, se haittaa erityisesti aivoja. Hämärtynyt ajattelu, sekavuus, hämmennys, selvä masentuneisuus ja jopa pelottavat juoppohullun harha-aistimukset johtuvat paljolti tämän ravinteen puutteesta ja ne korjaantuvat magnesiumilla. Koska suuria määriä kalsiumia häviää virtsan mukana riitämättömästä magnesiumista johtuen, tämän ravinteen puute aiheuttaa epäsuorasti hammasmätää, luuston heikentymistä, osteoporoosia. Luunkatkeamien ja -murtumien parantuminen on hidasta. B6-vitamiinin avulla magnesium vähentää ja hajottaa kalsiumfostaattimunuaiskiviä.

Magnesiumin puutos saattaa olla yleinen insuliiniresistenssiin liittyvä tekijä. MS-taudin oireita, jotka ovat myös magnesiumpuutoksen oireita, ovat lihaskouristukset, heikkous, nykiminen, lihasrappeuma, virtsan pidätyskyvyttömyys, nopeat silmäliikkeet, kuulon heikentyminen ja osteoporoosi. MS-tautia sairastavilla on enemmän epilepsiaa kuin verrokeilla. Magnesiumin puutos liittyy myös epilepsiaan.

Viitteitä varhaisesta magnesiumin puutoksesta

 • fyysinen ja henkinen väsymys
 • itsepintainen nykiminen silmän alla
 • alaselän, hartioiden ja niskan jännitys
 • päänsäryt
 • kuukautisia edeltävä nesteen keräytyminen ja/tai rintojen arkuus

Mahdollisia magnesiumpuutoksen ilmentymiä ovat

 • päänsäryt
 • voimattomuus
 • väsymys
 • heikkous
 • sekavuus
 • hermostuneisuus
 • ahdistuneisuus
 • ärtyisyys
 • kohtaukset (ja raivonpurkaukset)
 • huono ruoansulatus
 • vaihdevuosien jälkeinen oireyhtymä ja hormonaaliset epätasapainot
 • kyvyttömyys nukkua
 • lihasjäykkyys, kohtaukset ja krampit
 • elinten kalkkeutuminen
 • epänormaali syke

Ankara magnesiumin puutos voi johtaa veren alhaiseen kalsiumtasoon. Magnesiumin puutos liittyy myös veren alhaiseen kaliumiin. Magnesiumtasot laskevat yöllä heikentäen REM-univaiheita ja unen laatua, josta ei herää virkistyneenä. Päänsäryt, näön hämärtyminen, suuhaavat, väsymys ja ahdistus ovat myös varhaisia merkkejä magnesiumin vähenemisestä.
Kestopuheenaiheena oleva sydäntauti on terveyskriisi numero yksi. Korkea verenpaine on hiljainen tappaja ja diabetes, Alzheimerintauti sekä joukko muita kroonisia sairauksia tuhoaa kansalaisia ja heidän perheitään yhä enemmän.

Ankaran magnesiumin puutoksen merkkejä ovat

 • äärimmäinen jano
 • äärimmäinen nälkä
 • tihentynyt virtsaaminen
 • haavaumien tai mustelmien hidas paraneminen
 • ihon kuivuus ja kutina
 • selittämätön laihtuminen
 • näön hämärtyminen, joka vaihtelee päivästä toiseen
 • epätavallinen väsyneisyys tai uneliaisuus
 • käsien tai tai jalkojen kutina tai tunnottomuus

Mutta hetkinen, eivätkö nämä ole samoja oireita kuin diabeteksessa? Monilla ihmisillä on diabetes noin 5 vuotta, ennen kuin oireet ilmenevät selvästi. Tuolloin joillakin ihmisillä on jo silmä-, munuais-, ien- tai soluvaurioita, jotka johtuvat solujen rappeutumisesta, mikä puolestaan johtuu insuliiniresistenssistä ja magnesiumin puutoksesta. Kun tähän taudinkuvaan lisätään vielä hieman elohopeaa ja arsenikkia, niin kas, meillä on sairaus nimeltä diabetes.

Magnesiumin puutos on samanmerkityksinen diabeteksen kanssa ja on monien joskaan ei kaikkien sydänverisuoniongelmien perussyy.

Magnesiumin puutos ennustaa diabetesta ja sydäntautia. Diabeetikot tarvitsevat magnesiumtäydennystä, koska he menettävät enemmän magnesiumia kuin muut ihmiset. Kahdessa miehillä ja naisilla tehdyssä uudessa tutkimuksessa eniten magnesiumia ruokavaliossaan saaneet sairastuivat 2-tyypin diabetekseen vähiten todennäköisesti (the January 2006 issue of the journal Diabetes Care). Hyvin harvoissa tutkimuksissa on tähän mennessä tarkasteltu ravintoon sisältyvän magnesiumin pitkäaikaisia vaikutuksia diabetekseen. Tohtori Simin Liu (the Harvard Medical School and School of Public Health in Boston) sanoo: “Tutkimuksemme antoivat suoraa näyttöä siitä, että suuremmalla magnesiumin saannilla saattaa pitkällä aikavälillä olla riskiä pienentävä vaikutus”, sanoo Liu, joka osallistui molempien tutkimusten tekemiseen. Magnesiumin jano on osa kehon reaktiota virtsaamistiheyteen. Liiallinen virtsaaminen on kehon yritys päästä eroon liiasta glukoosista veressä. Tämä liiallinen virtsaaminen aiheuttaa janon lisääntymisen. Meidän on kuitenkin tarkasteltava tämän epätasapainon syytä. Meidän on tunkeuduttava syvemmälle syiden kerroksiin. Kehon on päästävä eroon glukoosista lisääntyvän insuliiniresistenssin takia ja tuota resistenssiä ylläpitää magnesiumin puutos, josta seuraa samalla, että kuona-aineet ovat haitallisempia.

Kun diabeetikon verensokeri nousee liikaa, keho tuottaa ketoneja rasvojen hajoamisen sivutuotteena. Nämä ketonit happamoittavat veren ja kehittyy asidoosi, joka puolestaan johtaa diabeetikon ketoasidoosiin (Diabetic Ketoacidosis). Tämä on hyvin vaarallinen tila, joka voi johtaa koomaan ja kuolemaan. Sitä nimitetään myös diabeetikon koomaksi, joka on yleinen tapa diagnosoida 1-tyypin diabetes. Jos nämä henkilöt eivät saa neuvoja sellaisiin oireisiin kuten virtsaaminen, joka lisää janoa, he voivat kuolla diabeetikon koomaan.

Suun kautta nautittavat magnesiumravintolisät vähentävät punasolujen nestevajausta. Yleensä optimaali elektrolyyttien tasapaino on välttämätön nesteytyksen ylläpitämisessä mahdollisimman hyvänä. Diabeetikkojen janon alkusyynä on magnesiumin puutos ja vastaavasti liikakalsium soluissa. Myös perustavimman ravinteemme veden on vaikea päästä soluihimme, koska munuaisten kautta poistuu enemmän.

Autismi ja magnesiumin puutos
Hoidettaessa lasten autismia ja muita neurologisia häiriöitä on tärkeää tuntea alhaisen magnesiumin merkit: levottomuus, kyvyttömyys olla paikallaan, kehon keinuttaminen, hampaiden narskuttelu, hikka, meluherkkyys, tarkkaavaisuuden puute, heikko keskittyminen, ärtyisyys, aggressiivisuus, äkkipikaisuus ja stressialttius. Voimme odottaa, että nykyajan lapsilla on suuri magnesiumin puutos useista syistä.

 1. Heidän ravinnostaan on poistettu magnesium, koska, kuten edempänä näemme, ravinnon magnesiumpitoisuus on yleensäkin laskussa huolestuttavasti.
 2. Monien lasten syömä ruoka on pitkälle jalostettua roskaruokaa, josta ei saa todellista ravintoa keholle.
 3. Useimmilla lapsilla kivennäiset eivät imeydy ruoansulatuksessa. Magnesiumin imeytyminen riippuu suoliston kunnosta, joka on täysin heikentynyt vuotavan suolen oireyhtymissä ja muissa suolisto-ongelmissa, joita esiintyy valtaosassa autismin oireyhtymiä.
 4. Lääkärien käyttämät suun kautta otettavat ravintolisät eivät imeydy helposti, koska ne eivät ole oikeassa muodossa ja koska magnesiumin annostus suun kautta ei yleensäkään ole helppoa.

Nykyaikaisen lääketieteen pitäisi auttaa ihmisiä eikä vahingoittaa heitä, mutta lähes täydellisestä tietämättömyydestä johtuen he lopultakin paremminkin vahingoittavat kuin auttavat, sillä monet lääketieteen toimenpiteet alentavat magnesiumtasoa, kun niiden tulisi lisätä sitä. Monet, joskaan ei kaikki, farmaseuttiset lääkkeet vähentävät magnesiumvaroja siinä määrin, että leikkaukset ilman magnesiumlisää ovat paljon vaarallisempia.
Lääketieteen ylimielisyys on todellisuudessa tietämättömyyttä ja ainut syy, miksi tietämättömyys ja ylimielisyys hallitsevat lääketieteen pelikenttää on ahneus, vallan- ja rahanhimo. Ihmisluonne näyttäytyy pahimmillaan nykylääketieteessä, kun sen pitäisi olla parhaimmillaan. On surullista, että ihmisten on kärsittävä tarpeettomasti ja erityisen traagista on se, että allopaattinen lääketiede on kääntänyt selkänsä Hippokrateen valalle ja kaikelle sille, mitä se tarkoittaa.

Yksityiskohtaisempaa tietoa saa kirjasta Transdermal Magnesium Therapy (Marc Sircus)

Lähde: http://drsircus.com/medicine/magnesium/magnesium-deficiency-symptoms-diagnosis

Suomennos Jussi Yli-Panula
lootuskirja@kolumbus.fi

Suomentajan huomautus
Hyvin imeytyvä magnesiumin muoto on magnesiumsitraatti, jota saa eri kauppanimillä luontaistuotekaupoista.
Parhaiten imeytyvä magnesium on iholle siveltävä magnesiumkloridi. Tätä magnesiumlajia ei ehkä ole luontaistuotekaupoissa, mutta osoitteessa www.lootuskauppa.fi sitä on tarjolla.
Hiljattain markkinoille on tullut magnesiumtreonaatti (magnesium L-threonate), joka ylittää aivoveriesteen parantaen muistia ja kognitiivisia kykyjä yleensä. Magnesiumtreonaattia tuskin saa vielä Suomesta. Luxemburg on EU-maa (ei tullimuodollisuuksia), josta sitä saa, Googleen supersmart ja sitten hakukenttään magnesium threonate. Magnesiumtreonaattia löytyy myös www.lifeextensioneurope.com. Sijoita hakusanakenttään sana magnesiumtreonaatti.